Schooljaar 2018-2019 nummer 20
 

Agenda:

 

   3 februari 2019  Inschrijven gesprekken groep 3 t/m 8 voor ouders
 15 februari 2019  Eerste rapport mee groep 3 t/m 8
 18 en 20 februari   Adviesgesprekken VO groep 8
 19 en 21 februari  10-minuten gesprekken groep 3 t/m 7
 22 februari 2019  Studiedag, alle kinderen zijn vrij
 25 febr t/m 1 mrt  Voorjaarsvakantie
   
   
     Beste lezers,
Vorige week is er een aparte mail uitgegaan met het nieuwe wachtwoord van het beschermde gedeelte op de webstie waar de foto's van de groepen op staan. Ons verzoek is om vertrouwelijk met het wachtwoord om te gaan en het wachtwoord niet te delen met anderen.  
 

Zoals u misschien is opgevallen, hebben we ons logo in een nieuw jasje gestoken. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Het logo wordt stapsgewijs ingevoerd, zodat de kosten beperkt blijven.

 

De datum van het rapport is een week verschoven. Het rapport gaat mee op 15 februari (in plaats van 8 februari), zodat er extra tijd is om de kinderen die ziek zijn geweest te toetsen en zorgvuldig de rapporten te kunnen maken. De uitnodiging om in te schrijven voor een oudergesprek ontvangt u via een aparte mail.

    
     De Cirkel een afvalvrije school

In deze tijden met veel milieuproblematiek, ontkomen wij er als school niet aan om afval te gaan scheiden, de kinderen bewust te maken van het milieu om hen heen en ze te leren daar verstandig mee om te gaan met het oog op de toekomst. Zeker nu wij een continurooster hebben en meer afval op school hebben, leek het ons zinvol om ons hiervoor aan te melden. 

Vorige week zijn de groepen 5, 5/6 en 6 met het project de Afvalvrije school gestart. Dit houdt in dat wij een lessencyclus volgen over het scheiden van afval. En dat de school dus ook daadwerkelijk afval gaat scheiden! Maarten Milieu is langs geweest in de klas en de kinderen hebben over afval geleerd. Ze gaan campagne voeren, zwerfafval opruimen en gaan meedoen aan de afvalbattle. Voor al deze inspanningen hopen we het certificaat AFVALVRIJE SCHOOL te behalen. De leerlingen van 5, 5/6 en 6 gaan langs alle groepen om het afvalvrij maken van de school te promoten.

Concreet gezien houdt het in dat we in iedere groep plastic, GFT, papier en restafval apart gaan scheiden. Er komen hiervoor speciale afvalbakken in de groepen. Het afval zal in grotere containers aan Cyclus aangeboden worden. 

Achtergrond van de afvalvrije school:

Scholen willen duurzaamheid concreet en tastbaar maken en leerlingen ervan bewust maken dat veel afval een waardevolle grondstof is. Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2050 een circulaire economie te hebben. Hiervoor is het noodzakelijk dat niet alleen het afval van huishoudens, maar óók het afval van bedrijven en maatschappelijke instellingen, waaronder scholen, gescheiden wordt ingezameld. Gescheiden afvalinzameling op school ligt voor de hand, maar blijkt in de praktijk complex. Daarom heeft Cyclus het project AFVALVRIJE SCHOOL ontwikkeld. Basisscholen uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nieuwkoop en Waddinxveen kunnen meedoen aan dit project.

Met het oog op dit project wordt het gebruik van een vaste beker en broodtrommel van harte aanbevolen! Hoe minder afval, hoe beter!

 

    
     Vooraankondiging:
In de maand maart is onze school De Cirkel, het goede doel van de statiegeldbon-actie bij de AH in Bloemendaal.

Wanneer je je statiegeldflessen inlevert, krijg je een bonnetje. Dit bonnetje kun je deponeren in de box naast het statiegeld-flesinleverpunt in de winkel. Aan het einde van de maand, telt de AH de waarde van alle ingeleverde bonnen op en schenkt dit bedrag aan De Cirkel.

 

Laten we met zijn allen zoveel mogelijk statiegeldflessen opsparen en inleveren bij de AH. Wie weet halen we een recordbedrag op voor het (nog meer) vernieuwen van onze schoolpleinen!

 

    
     Nieuwsbrief Brede School
Hier de nieuwsbrief van de Brede School.
    

Nieuws uit de groepen

Groep 1/2
Voor ons nieuwe thema, vanaf a.s. maandag, COMMUNICATIE, hebben we  doppen, blikjes en kleine doosjes nodig. Wilt u het sparen voor ons? En als u oude telefoons of laptops hebt voor ons om mee te spelen, graag!!
Groep 4

Sinds een aantal weken zijn we begonnen met het werken met een weektaak. Op deze weektaak staan een aantal werkjes die de kinderen zelf kunnen inplannen als ze klaar zijn met hun werk of tijdens de momenten waarbij we werken aan de weektaken.

 

Voor de projectmaand ‘water’ zijn we in de groepen 4 op zoek naar kosteloos materiaal om mee te knutselen. Zoals: schoongemaakte melkpakken, boterbakjes of kartonnen doosjes.Daarnaast graag per kind 1 schoenendoos meenemen.

Groep 5 , 5/6 en 6

Groep 5:

We oefenen deze week voor de tafel van 9.

Donderdag 7 februari is de toets van aardrijkskunde over hoofdstuk 3. Deze donderdag gaan Valerie, Stijn, Jasmine en Adriaan de andere groepen op de Rijnlust en Brittenburg meer vertellen over het project de Afvalvrije school.

Hebben de kinderen al geoefend met Bareka thuis? Heel leuk om al die rekenmuurtjes te zien!

Wat een enthousiasme!

 

Groep 5/6 en 6:

Vandaag zouden we naar het museum Gouda gaan, op de fiets. Helaas hebben we het uitje af moeten zeggen i.v.m. de gladheid. Hopelijk kunnen we een andere keer gaan.

 

Huiswerk voor groep 5/6: Oefen op Bareka en maak de klaargezette toetsen. 

Huiswerk voor groep 6: Ga naar www.junioreinstein.nl 

Kies dan: verkeer en kies daarna voor groep 6

Kies dan voor de volgende drie oefenonderdelen: de fiets (1), de fiets (2) en oversteekplaats voor fietsers. Lees de uitleg en doe de oefeningen. Donderdag 7-2 krijgen de leerlingen een toetsje over de fiets. 

Ook voor groep 6 geldt: Vergeet niet ook op Bareka te oefenen om sneller te worden in hoofdrekenen. 

 

Beide groepen: De juffen hebben een mail gestuurd over ons project 'de Afvalvrije school' met een opdracht/verzoekje voor thuis. Hopelijk is het duidelijk, anders horen we het graag. 

 

Groep 7

Groep 7A:

Piñata's maken

Volgend week vrijdag gaat groep 7A piñata's maken. Hiervoor hebben wij heel veel oude kranten nodig.

Daarnaast mogen de kinderen een bescheiden plastic zakje, gevuld met snoep, mee naar school nemen. 

Rapportmappen

We hebben nog niet van alle kinderen de rapportmap binnen. We zouden het fijn vinden als we uiterlijk volgende week vrijdag alle mappen op school hebben.

Thema's natuur en aardrijkskunde

De afgelopen weken hebben we het tijdens natuur gehad over 'voeding en je lichaam'. Zo hebben de kinderen o.a. geleerd wat brand- en bouwstoffen zijn, wat de functies zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines, uit welke organen ons spijsverteringsstelsel bestaat en waarom het belangrijk is om gevarieerd te eten. 

Volgende week dinsdag wordt het thema afgesloten met een toets. Daarna gaan we beginnen met een thema van aardrijkskunde. Met aardrijkskunde zullen we het hebben over Europese landschappen en verbindingen. 

Groep 8
Belangrijke data

1 februari             : Inschrijving eindadviesgesprekken geopend

8 februari             : Definitieve schooladvies mee/ inschrijving eindadviesgesprekken gesloten

18 en 20 februari  : Adviesgesprekken met ouders

15 maart              : Alle kinderen zijn aangemeld op een middelbare school

Volleybaltoernooi
De Goudse volleybalvereniging Vollingo organiseert dit voorjaar een Schoolvolleybal Toernooi, voor leerlingen uit de groepen 4 t/m 7.

De kinderen kunnen zich zelf per team óf individueel inschrijven.

 

Wil je je zelf of meerdere teams aanmelden of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jeugd@vollingo.nl

Kinderworkshops gezonde voeding
Onlangs is er op initiatief van het Sociaal Team Gouda door 'Resto van Harte' een project gestart om kinderen bewust te maken van gezonde en lekkere voeding, de zogenaamde 'Kinderresto's'. In een serie workshops leren kinderen op een speelse en laagdrempelige manier over gezonde voeding. Dit project vindt iedere donderdag plaats in Buurtcentrum 'de Buurtstee' aan de Gildeburg. 

Ondanks dat het project al gestart is zijn er nog enkele plekken beschikbaar voor deelname aan deze (gratis!) workshops. 

 

Hier de flyer met alle benodigde informatie. 


R.K. basisschool De Cirkel

Onderbouwlocatie:

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 53 98 77

 

Bovenbouwlocatie:

Rijnlust 42
2804 LC Gouda
telefoon 0182 53 35 60

 

Email: administratie.cirkel@degroeiling.nl

Kind & Co

Peutergroep en 

Voor-en naschoolse opvang

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 44 11 62