Schooljaar 2018-2019 nummer 27
 

Agenda:

 

   1 t/m 31 maart   Statiegeldbon-actie AH Bloemendaal voor de Cirkel!
   1 april 2019  Start inschrijven 10-min.gesprekken groep 1 en 2
   4 april 2019  Sociaal team aanwezig op Brittenburg 14:00 - 16:00 uur
   5 april 2019  Tentoonstelling voor de ouders van het project Water!
   8 april 2019  Sociaal team aanwezig op Rijnlust 14:00 - 16:00 uur
  12 april 2019  Koningsspelen bij Olympia, 12.00 uur uit
  18 april 2019  Paasviering
  19 april t/m 3 mei  Meivakantie
     Beste lezers,
De projectweken vliegen voorbij en volgende week is de afsluiting alweer. Op vrijdag kunt u komen bewonderen wat uw kind in de afgelopen periode over het thema 'water' heeft geleerd. Het schoolteam is al druk bezig met de voorbereidingen voor de Koningsspelen op vrijdag 12 april en ook Pasen komt dichterbij. Het zijn nog een paar gezellige weken voor de meivakantie!

 

Met vriendelijke groet,

 

Merijn Zanen

Directeur basisschool De Cirkel

0182-539877

    
     Afvalvrije school/ Tentoonstelling

De groepen 5, 5/6 en 6 zijn druk bezig om onze school afvalvrij te maken. Ze hebben les gehad over zwerfafval en het schoonhouden van de openbare ruimten rondom de school. Elke klas heeft grijpstokken, hesjes en handschoenen gekregen om de schoolomgeving op te ruimen. Dit is al met veel enthousiasme gedaan! 

In de gemeenschapsruimte van Rijnlust zijn op een tafel alle drinkpakjes en plastic flesjes van een hele week van de locatie Rijnlust verzameld. Dit om de afvalberg zichtbaar te maken voor de kinderen. Eigenlijk viel de "berg" best wel mee - de meeste kinderen zijn inmiddels al overgestapt op een herbruikbare drinkbeker! 

 

Op vrijdag 5 april sluiten we de projectmaand af met een tentoonstelling door de school. Kinderen kunnen met hun ouders (of met medeleerlingen) door de school om te kijken waar in de andere klassen aan is gewerkt. 

 

11.30 – 12.00 uur             Kleuters kijken bij elkaar (met ouders)

14.00 – 15.00 uur             Open huis: kijken bij de andere klassen (met ouders)

    
     Volleybaltoernooi Vollingo
Op 20 maart hebben 7 teams uit de groepen 5/6, 6 en 7 meegedaan aan het volleybaltoernooi van Vollingo in de Zebra. Met onderstaande link kunt u op de site van Vollingo uitslagen en foto's bekijken. 

 

https://vollingo.nl/het-groot-en-gezellig-vollingo-schoolvolleybaltoernooi/

    
     Rotterdampas
Heeft u een laag inkomen? Dan komt u in aanmerking voor een stadspas tegen een gereduceerd tarief. Inwonende kinderen komen dan in aanmerking voor een Kindpakket en een gratis stadspas.

Op de Rotterdampas krijgt elk kind €150,- gestort voor het kopen van kinderkleding, schoolspullen en spullen voor sport of cultuur. Met de Rotterdampas kunnen kinderen korting krijgen op sport-, cultuur- of muzieklessen bij één van de aangesloten organisaties.

Sommige schoolkosten kunt u declareren bij de gemeente Gouda zoals schoolreisje of kamp tot een maximum van € 100,-.

 

Hier de link naar de website over deze Rotterdampas. 

    
     Kledingbak
Wij werden benaderd door Stichting Kinderarmoede of er een kledingbak geplaatst mocht worden op onze school. Deze staat inmiddels bij het hek op locatie Brittenburg. 

De school ontvangt eind van het jaar een deel van de opbrengst van de opgehaalde kleding.

Het andere deel zal de Stichting Kinderarmoede gebruiken om haar ondersteuning verder uit te breiden. 

 

Dus als u nog kleding/schoenen heeft die nog van prima kwaliteit zijn, kunt u dat in deze kledingbak gooien. Alvast bedankt. 

    
     Paasontbijt op donderdag 18 april
Op donderdag 18 april vieren we Pasen. Net zoals vorig jaar maakt elk kind weer een ontbijtje voor een klasgenoot. Informatie daarover gaat volgende week met de kinderen mee naar huis. Wel vast handig om te weten dat uw kind een schoenendoos nodig heeft om het ontbijtje in te doen. 
    

Nieuws uit de groepen

Groep 1/2
Op vrijdag 12 april zijn de Koningsspelen/sportdag, wij kunnen nog hulp gebruiken voor het begeleiden van groepjes kleuters. Wie kan helpen? U kunt u opgeven bij de klassenouders. In de week voor de sportdag ontvangt u dan meer informatie.

 

In groep 1D zijn in februari Norah, Tijs en Lars 4 jaar geworden. Dani en Dalal zijn in maart jarig geweest en 4 jaar geworden, allemaal nog van harte gefeliciteerd.

Aan het wennen zijn Jari en Patrycia, welkom in onze groep.

Groep 3
We zijn deze week begonnen met Veilig Leren Lezen aan kern 9.

De nieuwe woordtypen die de kinderen leren lezen in kern 9 zijn:

* samengestelde woorden van twee lettergrepen met letterclusters, zoals: hijskraan;

* woorden van één lettergreep met een cluster van drie medeklinkers vooraan of achteraan, zoals: strik en markt;

* woorden van één lettergreep die eindigen op -aai, -ooi of -oei, zoals: haai, kooi en roei;

* woorden van twee lettergrepen die eindigen op -e, zoals: korte;

* woorden van twee lettergrepen die eindigen op -en, -er of -el, zoals: bloemen, tijger en mantel;

* woorden van twee lettergrepen met in het midden twee dezelfde medeklinkers, zoals: takken;

* woorden van twee lettergrepen met het voorvoegsel be-, ge- of ver-: betaal, gezien en vertel.

 

De leerlingen die werken met zon-materialen leren de volgende woordtypen lezen:

* woorden van twee lettergrepen die eindigen op -end, zoals: spannend;

* woorden van twee lettergrepen die beginnen met me- of te-, waarbij de klemtoon ligt op de tweede lettergreep, zoals: mevrouw, terug;

* woorden van één of twee lettergrepen die beginnen met th- of wr-, zoals: thee en wrijven;

* woorden met de letter ‘i’ die wordt uitgesproken als /ie/, zoals: piloot;

* woorden van drie lettergrepen die eindigen op -etje, zoals: bloemetje.

 

Spelling

We herhalen de woordtypen die in de vorige kern werden geoefend met spelling, zodat ze aan het eind van de kern worden beheerst:

* woorden van één lettergreep die beginnen met of eindigen op twee medeklinkers, zoals: stal en wesp;

* eenvoudige samenstellingen van twee lettergrepen, zoals: zakmes en voetbal;

* woorden van één lettergreep die beginnen met sch- ,zoals: schaap;

* woorden van één lettergreep die eindigen op -ng, zoals: bang;

* woorden van één lettergreep die eindigen op -nk, zoals: bank.

Verder oefenen we met het spellen van de woordtypen die de kinderen leren lezen, waaronder ook woorden van één lettergreep die eindigen op twee medeklinkers met een tussenklank (kleefletter), zoals: half, wilg, melk, helm, tulp, slurf, berg, vork, warm, harp en hoorn. De kinderen leren dat die letters aan elkaar ‘kleven’ en dat ze er geen letter tussen moeten schrijven. Het is dus ‘melk’ (en niet ‘melluk’).

Groep 4

De bladen van spelling zijn meegegeven, we hopen dat hier thuis goed mee geoefend wordt.

Daarnaast is ook de tafel van 6 meegegeven. In groep 4A wordt de tafel van 6 maandag klassikaal overhoord.

 

Aankomende woensdag gaan groep 4A en 4B naar de Mallemolen.

Groep 4A vertrekt om 9.30 uur vanaf school ( Hiervoor zijn nog niet genoeg ouders, graag doorgeven aan de klassenouders als u kunt rijden. )

Groep 4B vertrekt om 10.30 uur vanaf school.

Groep 5

Maandag 1 april gaat de groep op bezoek bij het Gemaal in Haastrecht. We vertrekken om 8.30 vanaf school. De ouders die rijden verzamelen op de parkeerplaats Windhoek, aan de andere van de Plaswijckweg. Het bezoek duurt tot 10.30.

Woensdag doen de meisjes mee met schoolvoetbaltoernooi. De meiden spelen vanaf 13.30 bij SV Gouda. Hoe meer toeschouwers hoe meer plezier ze zullen hebben dus welkom ouders!

Vrijdag 5 april sluiten we de project maand over water af. Vanaf 14.00 uur zijn ouders welkom in de klas om te kijken wat we allemaal gedaan hebben. Maar wij blijven nog even verder werken aan het thema water, want maandag 8 april komt de opa van Rense de klas meer vertellen over de watersnoodramp!

Volgende week vrijdag toetsen we alle tafels door elkaar, graag blijven oefenen!

 

Vrijdag 12 april zijn de Koningsspelen. Vindt u het leuk om mee te helpen die ochtend, dan kunt u zich opgeven bij de juf.

Groep 5/6

In verband met het project "Water" brengt onze groep een bezoek aan het gemaal in Haastrecht. Het is volgende week dinsdag 2 april van 10.30  tot 12.00 uur. Alle kinderen gaan dan met de auto naar Haastrecht. Ouders bedankt voor het rijden en begeleiden!

Woensdagmiddag 3 april is het schoolvoetbaltoernooi voor de meisjes. Het is bij Olympia. Alle ouders van de deelnemende kinderen hebben inmiddels de nodige info ontvangen. Supporters zijn van harte welkom.

Het huiswerk voor donderdag 4 april is een tekst en opdrachtenblad van Nieuwsbegrip. Het onderwerp is cycloon Idai. De verwoestende werking van water komt hierbij ter sprake.

Vrijdagmiddag wordt de projectmaand afgesloten met een tentoonstelling. Vanaf 14.00 uur gaan de deuren open, komt u ook?  

Groep 6
Volgende week beginnen we met de spreekbeurten. Er hangt een intekenlijst naast de deur. Voor meer informatie kunt u kijken op onze klassenpagina.

Donderdag 4 april gaan wij naar Haastrecht, voor een excursie naar het gemaal. Het begint om 10:30 en duurt anderhalf uur. Er zijn genoeg ouders die willen rijden, en begeleiden. Alvast bedankt hiervoor!

Het schoolvoetbaltoernooi voor de meisjes is woensdagmiddag 3 april op het sportveld van Olympia. Alvast veel succes gewenst. Alle ouders van de deelnemende kinderen hebben inmiddels de nodige info ontvangen. We hopen dat er veel kinderen en ouders komen om aan te moedigen!

Het huiswerk voor donderdag 4 april is een tekst en opdrachtenblad van Nieuwsbegrip. Het onderwerp is cycloon Idai. De verwoestende werking van water komt hierbij ter sprake.

U bent van harte uitgenodigd op vrijdagmiddag 5 april om 14:00 uur voor de afsluiting van de projectmaand WATER met een tentoonstelling.  

 

Groep 7
Verkeersexamen: het theoretisch verkeersexamen is verplaatst van 4 april naar de week van 13 mei. We kunnen de leerlingen dan nog beter voorbereiden op het examen.

 

Groep 7A

In groep 7 krijgen de kinderen twee keer per week huiswerk. Het huiswerk wordt meestal op maandag en donderdag opgegeven. Ze hebben dan een week de tijd om het huiswerk te maken en/of te leren. Toch kan het wel eens voorkomen dat de kinderen op een andere dag huiswerk meekrijgen. Daarom adviseren wij de kinderen om iedere dag de huiswerkmap mee te nemen naar school. Wanneer ze het nieuwe huiswerk in hun map doen, kunnen ze gelijk het oude huiswerk eruit halen en inleveren. Bovendien leren de kinderen op deze manier zorgvuldig met hun huiswerk om te gaan. 

Afgelopen week hebben de kinderen op maandag en donderdag huiswerk gekregen. Op beide dagen hadden meer dan zes kinderen geen huiswerkmap meegenomen. Het zou fijn zijn als u als ouder hier ook extra op wil letten. Alvast bedankt!

 

Groep 7B

Juffendag: afgelopen woensdag hebben we onze verjaardagen gevierd in de klas. Het was een gezellige ochtend en we zijn erg verwend! Bedankt allemaal.

Groep 8
De Mallemolen

Vorige week vrijdag zijn de groepen 8 door de moeder van Casper uitgenodigd voor een bezoek aan  de Mallemolen. We hebben een rondleiding om en in de molen gekregen. De kinderen vonden het heel interessant om te zien hoe de molenaar leefde en hoe een molen nu eigenlijk werkt. 

 

Cito Eindtoets

16 en 17 april is de Cito Eindtoets voor de groepen 8. Alle kinderen hebben een folder mee gekregen met daarin de informatie over deze toets. Maar u toch nog vragen hebben, dan kunt u die altijd stellen aan de leerkrachten.

 

Project

De kinderen verdiepen zich de laatste weken in het thema water. In groepjes gaan zij aan de slag met hun onderzoeksvraag. Op papier, maar ook op creatief vlak zetten zij hun beste beentje voor. U bent van harte welkom om hun werk te komen bekijken op vrijdag 5 april.

Nieuwsbrief van de Brede School
Hier de link naar de nieuwsbrief van de Brede School.

R.K. basisschool De Cirkel

Onderbouwlocatie:

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 53 98 77

 

Bovenbouwlocatie:

Rijnlust 42
2804 LC Gouda
telefoon 0182 53 35 60

 

Email: administratie.cirkel@degroeiling.nl

Kind & Co

Peutergroep en 

Voor-en naschoolse opvang

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 44 11 62