Nieuwsbrief schooljaar 2017-2018 nr. 16
 

Agenda:

 

 12 december  School is dicht i.v.m. staking PO
 15 december  Op Rijnlust om 14:30 uur gratis boeken af te halen
 18 december  Inleveren spulletjes voor Schoenmaatjes gr.4 t/m 8 
 20 december  Kerstviering en Kerstdiner voor de kinderen
 20 december  Kerstmusical voor ouders
 21 december  Kerstmusical voor de kinderen, 14:30 uur uit
 22 dec t/m 5 jan 2018  Kerstvakantie
     Kerst; het feest van geven: Schoenmaatjes groep 4 t/m 8
Graag willen we in het kader van het Trefwoord-thema ‘Het feest van geven’ meedoen met de actie Schoenmaatjes van Edukans. Kinderen versieren een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor kinderen in landen als Albanië, Moldavië en Irak. Zo laten kinderen weten dat ze denken aan een leeftijdsgenootje in moeilijke omstandigheden in een ander land.

Voor deze actie vragen we ook uw hulp! In de klas versieren de kinderen in groepjes van 4 of 5 met elkaart 1 doos. De kinderen gaan daarna ook samen de doos vullen.

We vragen elk kind om 3 of 4 ‘cadeautjes’ mee te nemen. Op de deuren van de klassen hangt een ‘verlanglijstje’, daar staan suggesties op voor mee te nemen artikelen uit de categorieën ‘Basisspullen’, ‘Schoolspullen’, ‘Klein speelgoed’ en ‘Toiletspullen’. Kinderen spreken onderling af wat ze meenemen.

Voor elke te verzenden doos vraagt Edukans € 6,00. Daarom vragen we u ook of u uw kind (vrijwillig) € 1,00 mee wilt geven naar school. Iets meer mag natuurlijk ook. De school vult het bedrag aan.

 

Dinsdag 19 december worden de dozen afgeleverd bij De Baanderij in Gouda. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Edukans. www.edukans.nl/schoenmaatjes

Wij hopen dat het een geslaagde actie wordt!

 

 

    
     Van de directie

Na een geslaagd bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten is de school alweer in kerstsfeer. Hartelijk dank aan de ouders die hebben meegeholpen met het versieren van de gemeenschapsruimten!

 

Afgelopen week heb ik u laten weten dat onze school op 12 december dicht zal zijn in verband met de staking in het primair onderwijs. Sommige ouders hebben daar begrip voor, anderen niet. Voor veel leerkrachten is het gevoel dubbel: aan de ene kant willen zij het onderwijs aan hun eigen groep laten doorgaan, want dat is waarvoor zij voor dit vak gekozen hebben. Tegelijkertijd willen zij een signaal afgeven aan de politiek om iets te doen aan de werkdruk en kwalitatief goed onderwijs in de toekomst. Meer groeimogelijkheden (in salaris) dragen daar aan bij, zodat goede leerkrachten voor het onderwijs behouden blijven en er ook weer meer mannen voor het onderwijs zullen kiezen. Net zoals u, hopen wij dat de gesprekken tussen het onderwijsveld en minister Slob snel de beoogde resultaten opleveren. Zelf doen wij ook wat in onze vermogen ligt: tijdens de stakingsdag komen collega’s van De Groeiling samen om vanuit eigen kracht op zoek te gaan naar manieren om, binnen de mogelijkheden, de werkdruk te verminderen.

 

Als ouder bent u zelf verantwoordelijk voor opvang van uw kind(eren) deze dag. Ik realiseer me dat het niet altijd makkelijk is om iets te regelen. Mijn jongste zit ook op de basisschool en omdat ik zelf aan het werk ben die dag, ben ik ook genoodzaakt om een oplossing te vinden. Als u alles geprobeerd heeft en echt geen opvang kunt realiseren, dan kunt u contact opnemen met mij. De kosten die verbonden zijn aan de opvang, zijn voor rekening van de ouders.

 

    
     Kerstinfo
Op woensdagavond 20 december is de viering en het kerstdiner voor de kinderen. 

Er hangen weer menulijsten bij de klassen, waarop ouders/kinderen kunnen invullen wat zij meenemen voor het kerstdiner. 

  • Inloop Brittenburg 17:15 tot 19.00 uur
  • Inloop Rijnlust 17:30 tot 19:15 uur.
  • Voor de ouders is er ondertussen een Kerstmusical in gymzaal Hoogenburg.

Donderdag 21 december gaan de kinderen genieten van de Kerstmusical. Deze dag is een 'gewone' schooldag, dus van 8:30 - 14:30 uur. Vrijdag 22 december zijn de kinderen vrij en kunnen genieten van de kerstvakantie.

 

Zijn er ouders die willen helpen met het opruimen van de Kerstspullen? Donderdag 21 december op Brittenburg vanaf 8.30 uur. Graag doorgeven aan de OR via de mail or.cirkel@degroeiling.nl Alvast bedankt

    
     Kleuterstoeltjes
Wij hebben nog 'oude' kleuterstoeltjes staan, wie interesse heeft kan een mailtje sturen naar: ciska.vergeer@degroeiling.nl 
    
     Welkom op de Cirkel
Eind november en december zijn er 7 kinderen op onze school gestart:

Gabi Lisiak in groep 4/5, Simon Boland in groep 1/2C, Lorenzo van Eeden Petersman in groep 1/2C, Jesper Flach in groep 1/2B, Fabienne Versloot in groep 1/2C, Levy van der Kroeg in groep 1/2C en Alex van Haperen in groep 1/2C!

 

Veel leerplezier!

    
     Gratis boeken af te halen
Op de bovenbouwlocatie aan de Rijnlust is de schoolbibliotheek opgeruimd. Alle verouderde boeken zijn eruit gehaald en deze mogen mee naar huis worden genomen door de kinderen. Wellicht zit er een leuk lees- of informatieboek bij - anders verdwijnen ze in de papierbak. Volgende week vrijdagmiddag 15 december vanaf half 3 worden de boeken uitgestald in de gemeenschapsruimte.
    

Nieuws uit de groepen

Groep 1/2
Wie kan ons helpen aan kleine potjes voor een waxinelichtje erin bij het kerstdiner? We komen er nog heel wat te kort.
Willen de ouders die de kleuteringang gebruiken, deze deur niet openhouden door het slot erop te draaien, maar alleen door de fietsband ertussen te doen. De deur raakt anders weer geforceerd en valt niet vanzelf in het slot. Dit is natuurlijk voor onze veiligheid!

 

Groep1/2B

We krijgen er een nieuwe jongen bij in groep 2; Hank. Hij komt 15 december even kennismaken en na de kerstvakantie komt hij vast. We hopen dat hij snel gewend zal zijn bij ons in de groep.

Groep 3
Volgende week vrijdag komt er een nieuwe jongen wennen bij ons in de groep, Alek. Na de kerstvakantie komt hij iedere dag. Van harte welkom Alek!!

Met rekenen besteden we deze periode veel aandacht aan de getallenrij tot 20: tellen tot 20, heen en terug en ook met sprongen van 2, het schrijven van de getallen tussen 10 en 20, getallen op volgorde zetten van klein naar groot en rekenen met geldbedragen tot 20.

Daarnaast blijft het splitsen een aandachtspunt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat kinderen hierbij niet meer hoeven te tellen, maar gelijk weten dat bijvoorbeeld 7 onder andere kan worden gesplitst in een groepje van 3 en een groepje van 4.

Groep 4
We zijn afgelopen donderdag al druk bezig geweest met de Kerst. De kerstboom is mooi versierd door Valerie en Yasmin en iedereen heeft meegewerkt aan de versieringen voor de prikborden en de ramen. Het wordt heel gezellig!

Stijn is op vrijdag 8 december jarig en Gabrielle op zaterdag 9 december. We hebben beide verjaardagen al gevierd in de klas. 

Op donderdag 14 december hebben we de laatste les van 'Groeien door stoeien'.

Groep 4/5 en groep 5
Sint is weer vertrokken en wat hebben de kinderen weer genoten. Kerst staat voor de deur. Hiervoor mogen de kinderen van thuis een waxinehoudertje meenemen met een waxinelichtje erin. Dit is om de ochtenden sfeervol te starten in de klas. 

De lijst van het kerstdiner hangt bij de lokalen. Daar kunnen de kinderen weer iets op invullen wat ze meenemen op woensdagavond 20 december.

Woensdagochtend op 20 december gaan we kerststukjes maken. Hiervoor hebben we per groep 3 ouders nodig. Volgende week krijgen de kinderen een briefje mee met de benodigdheden voor die ochtend. 

Binnenkort staan er weer nieuwe foto's op de website, dus houdt deze goed in de gaten.

We gaan per klas, 6 schoenendozen vullen voor Edukans. Hiervoor mogen de kinderen volgende week spulletjes mee naar school nemen. 

Denken de kinderen van groep 5 van juf Bea aan de geschiedenistoets? 

Groep 6
Wat een gezellige dag en wat een verrassende surprises. Het was een geslaagde dag, afgelopen dinsdag 5 december.

Nu alweer op weg naar Kerst: iedereen verheugt zich op het kerstdiner. De menulijsten hangen alweer op de deuren. Woensdag a.s. gaan we kerststukjes maken. Het is de bedoeling dat iedereen zelf spulletjes meeneemt: een klein bakje, oase, takjes een kaars(je) en eventueel andere kleine versieringen.

Woensdag gaan we ook de schoenendozen vullen. Hierover kunt u in deze weekbrief meer info vinden.

Donderdag 14 december is de tweede geschiedenistoets voor beide groepen 6. De samenvatting over het thema 'Slavernij' is gisteren mee naar huis gegeven. Alle samenvattingen zijn natuurlijk ook te vinden op onze klassenpagina.

Na de kerstvakantie gaan we ons bezighouden met boekpresentaties. Hierover komt later meer informatie, maar voor nu is het belangrijk dat de kinderen in de laatste schoolweek voor de kerstvakantie een boek gekozen hebben en dat met de leerkracht besproken hebben.  

 

Groep 7
Woensdag 13 december gaan we met de groepen 7 kerst knutselen. Fijn dat er zoveel ouders zijn die hierbij willen helpen. Wilt u de kinderen er aan herinneren de nodige spullen mee te nemen (vochtige oase, kersttakken, versiering, kars, glazenpotje, plantenbakje en een plastic tas)?

 

Groep 7b heeft maandag 11 december de toets van natuur en groep 7a heeft donderdag 14 december de toets van geschiedenis.

Op de site van 7b kunt u de foto's vinden van de Sintviering van 5 december! Het was een gezellige dag en de kinderen hebben prachtige surprises gemaakt.

Groep 8
Kerstknutselen

Van de week heeft u een mail gekregen over het kerstknutselen. Voor deze ochtend zijn wij nog op zoek naar ouders die een onderdeel willen begeleiden. U kunt zich opgeven bij meester Roy door een mail te sturen naar: roy.bakker@degroeiling.nl

 

8B

Vandaag hebben de kinderen een samenvatting en oefenboekje werkwoordspelling mee naar huis gekregen. Voor volgende week vrijdag moeten de kinderen werkblad 1 en 2 af hebben. Ik raad de kinderen aan om tijdens het maken van de opdrachten de samenvatting erbij te houden. Zo leren ze de regels sneller.

De samenvatting staat inmiddels ook op de groepspagina van de website.

 

Nieuws Peutergroep

Fijn dat de pieten ook bij ons op de peutergroep pepernoten kwamen brengen! We hadden de pieten stiekem al gezien toen we gingen buiten spelen. Dat maakte het minder spannend.

Ook hebben wij met de peuters meegedaan met de pietenochtend van school. En dit was een groot succes!! Wij willen de hulpouders heel erg bedanken.

Nu dat de Sint weer naar Spanje is, gaan we met het thema kerst beginnen.

 

De peutergroep is op het moment de vrijdag en de woensdag geopend. Vind u het leuk een keer te komen kijken of heeft u vragen, loop gerust even binnen.

 

BSO de Cirkel

KMN Kind & Co

Brede School
Deze link is voor de Cirkel weekbrief van de Brede School en deze link voor de algemene weekbrief.

R.K. basisschool De Cirkel

Onderbouwlocatie:

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 53 98 77

 

Bovenbouwlocatie:

Rijnlust 42
2804 LC Gouda
telefoon 0182 53 35 60

 

Email: administratie.cirkel@degroeiling.nl

Kind & Co

Peutergroep en 

Voor-en naschoolse opvang

Brittenburg 50

2804 ZZ Gouda

telefoon 0182 44 11 62